luni, 1 aprilie 2013

EGO-ul - umbra din noi


Ego-ul nu esti TU. Ego-ul este imaginea pe care ti-ai format-o despre tine, este masca sociala, rolul pe care-l joci. El se hraneste cu recunoasterea, aprecierea si aprobarea celorlalti. Ego-ul doreste sa aiba in permanenta control si este sustinut de putere intrucat emotia de baza este FRICA, insotita de celelalte emotii negative. Omul isi formeaza o anumita idee despre el insusi pe baza raportarii la ceilalti, idee pe care o crede reala si o poarta toata viata fara sa realizeze ca aceasta este doar umbra lui formata din ganduri, idei, concepte, etichete, judecati, imagini, definitii inoculate din frageda copilarie de catre adultii din preajma lui (familie) care la randul lor au fost crescuti asa din necunoastere.

 De cand venim pe lume ni se spune intai de catre familie, apoi de scoala si societate, ca nu putem avea incredere cu adevarat in ceea ce suntem noi ca fiinte si ca trebuie sa  ne incredem in ceva exterior noua si astfel pasii ne sunt indreptati pe calea ambitiei, a competitiei. Ne lasam condusi de acea parte din noi – Ego-ul – care ne tine departe de ceea ce suntem noi cu adevarat si in schimb ne spune „esti ceea ce AI”, indepartandu-ne tot mai mult de creatia perfecta, divina, particica din Dumnezeu din care am venit. Incepe cu lucruri ca jucariile noastre, apoi conturile bancare si averile pe care le detinem…si inainte sa ne dam seama incepem sa ne identificam pe noi insine pe baza posesiunilor noastre. Ne formam un set de credinte precum „cu cat am mai mult, cu atat sunt mai valoros ca persoana”. Asa ne irosim vietile alergand dupa iluzii, iar copiii nostri ii crestem intr-o cultura care pune accentul pe MAI MULT, pe A AVEA in loc de A FI. Iar Ego-ul iti va cere tot mai mult, dar cu cat ai mai mult cu atat vrei mai mult, niciodata nu iti va ajunge ceea ce ai (decat eventual pentru o scurta perioada de timp) si devii constient de faptul ca altii vor ceea ce ai tu si vei fi tot mai preocupat sa-ti inmultesti averea pe de-o parte, iar pe de alta parte te vei consuma gandindu-te cum s-o protejezi. Problema este ca daca esti ceea ce AI, daca te identifici cu lucrurile pe care le detii, cand lucrurile dispar atunci si ceea ce ESTI dispare!

Tot Ego-ul ne vorbeste de separare, pentru ca el are un sistem de credinte puternice in care cine sunt Eu este separat de toti ceilalti si separat de tot ceea ce imi lipseste, de tot ceea ce mi-as dori sa am. Ne vedem separati datorita programarii si conditionarii din trecut. Dar cel mai mare neadevar pe care ni-l spune Ego-ul este ca suntem separati de Dumnezeu. Si uite asa, taram prin viata toate aceste neadevaruri fabricate de Ego-ul nostru despre necesitatea si importanta de a castiga, de  fi in competitie cu ceilalti, de a fi mai buni decat ceilalti…si asa sfarsim prin a trai intr-o minciuna.

Ego-ul te va identifica cu trupul tau, cu mintea ta, cu cunoasterea pe care o ai, cu rolul pe care il joci in viata, cu respectul  si recunoasterea familiei sau a comunitatii in care traiesti, cu posesiunile tale, im piedicandu-te sa ai acces la latura ta spirituala, sa descoperi divinitatea din tine si sa vezi adevarata ta valoare si putere. Ego-ul defapt te tine departe de tot ceea ce esti TU cu adevarat, adancindu-te intr-o prapastie fara limite.
Ego-ul pune bariere si adevarata ta natura nu se poate exprima. Ego-ul este viclean si iti va da intotdeauna justificari credibile in incercarea de a nu pierde controlul asupra ta. Ignoranta ne coboara la nivelul de sclavi ai Ego-ului, intrucat daca nu ne trezim in constiinta, Ego-ul este cel care ne conduce viata.

Cum ne eliberam de Ego-ul nostru? Renuntand - prin constientizare si intelegerea adevarului - la tiparele mentale care ne-au fost inoculate sau le-am dezvoltat noi prin experientele de viata traite, renuntand la orgoliu, inlocuind frica cu iubire si cautand in interiorul nostru comorile pe care le-am cautat pana acum in exterior.
Adu-ti aminte ca esti o creatie divina a lui Dumnezeu, o fiinta spirituala perfecta si nu ai nevoie de ceva sau de cineva care sa-ti confirme asta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu